ידע זה כוח
אפשר לעשות הרבה עבודת מחקר וסינון עוד מהבית ולבדוק את המבחר ואת היצע חנויות יד השנייה והוינטג' הקיים בעזרת הרשימה המעולה שלי, הרשימה של מיכוש. זו בדיוק המטרה אשר לשמה הרכבתי בזמנו את הרשימה עבור עצמי ולימים העמדתי אותה לרשותכן, הקוראות. מרבית חנויות יד השנייה מחזיקות בדף פייסבוק ו/או אינסטגרם בהם הן מציגות את הפריטים שברשותן בזמן אמת. כך התוודעתי מראש למגוון חנויות יד השנייה הקיים ולאופי החנות - עמותה/יד שנייה/וינטג'/בוטיק. התרשמתי מסגנון הסחורה המוצג לרוב בחנות, מאופן הצגתו ולמדתי גם על הגישה של בעלת החנות לכל העניין הזה של יד שנייה - זה חשוב לי ועל כך כתבתי בסדרת הפוסטים 'כרטיס ביקור' כאן בבלוג. בפוסט להלן אתייחס לכולן בשם הגינרי 'יד שנייה'.
זמן, משך, תדירות
1. בדקי ברשימה אילו חנויות נמצאות ברדיוס יומיומי-שבועי שלך. הבנתי מהר מאוד כי החנויות הקרובות אליי ביותר הן אלו החנויות שאני פוקדת כבר שנים על בסיס קבוע, הן אלה שנמצאות בטווח שלי - אלה שקל לי להגיע אליהן ברגל, ואלה הנמצאות בדרך/בחזרה לעבודה או לחוג של הילד ויש שעה קלה וקבועה לגנוב. הן אלה שהכי מניבות עבורי ועל כך עוד יסופר
2. יש להגיע לדייט הראשון עם חנות יד שנייה ללא ציפיות או שיפוטיות. בגדי יד שנייה מבחינתי אישית לוחצת זה בכלל לא איכס, ולכן ערכתי ביקור היכרות פרונטלי ראשוני עם כל חנות הקיימת ברדיוס שלי ויש מהן מכל הסוגים שהזכרתי לעיל. בכולן ביקרתי מספר פעמים. יש את אלה שהפכו ל "בית הכנסת", יש את אלה שאני פוקדת באופן לא קבוע ויש את אלה שהפסקתי כליל, על כך בהמשך.
3. בקרי בחנויות הקבועות שלך לעתים קרובות. הבנתי עם השנים שלי כת'ריפתרית שהסוד הגדול למציאת פריטים שווים טמון בהכרח בביקורים התכופים שלי בחנויות מהז'אנר הזה. זאת מאחר והמצאי מתחלף לעתים קרובות ואי אפשר לדעת מה אמצא. למדתי שלפעמים כלום, לפעמים פריט אחד, לפעמים מציאת זהב אחת של ממש ולפעמים לא להאמין למזלי הטוב על שקית שלמה של שלל שווה ומהנה. אני מבקרת בהן כמעט כל שבוע, התכיפות הזאת היא שהביאה אותי למצוא פריטים טובים שמשרתים אותי הרבה מאוד זמן וכשאני מוצאת דברים נאים, זו בהחלט סיבה מספיק טובה לחזור ולפקוד את החנות.
4. כל זמן הוא זמן טוב לקפוץ לחנות יד שנייה. מאחר וזה ממש תחביב שלי מבחינתי אני קופצת מתי שאני רק יכולה ולרוב מבקרת פעם בשבוע באחת מהחנויות הקבועות שלי. אולי מחכה לי פריט מדליק?! ואין לתאר כמה הקארמה עמדה לי בגיחות הבזק הספונטניות שלי ויעידו על כך כמה מהפריטים היפים והיקרים ללבי ביותר במלתחה. אם אני מגיעה מהבית במיוחד בשביל זה אני לובשת בגדים שקל להכנס ולצאת מהם כדי למדוד. אם אני בדרך חזרה מהעבודה, זה לא משנה לי כי זה בדיוק כמו לקפוץ לזארה עפ"י חשק.
5. עברי על הקולבים והמדפים ביסודיות. טיפ נוסף מהלב!!! כשיש לי זמן אני עוברת בנחת על ה-כ-ל ואחר כך עושה את זה שוב כי "אי אפשר להכנס לאותו נהר פעמיים". אין ספור פעמים מצאתי פריט מטריף במעבר השני על הסחורה. אם קפצתי רק לרגע אני מעבירה לטורבו את מנוע החיפוש שהתקנתי על עצמי בשוטטויות בזארה, מהר מאוד סיגלתי לעצמי עין מיומנת בחנויות כאלה לאכן בעין ולצוד פריט רצוי ושווה גם בסקירת רפרוף מהירה.
6. קניות עפ"י העונה. לא מעט פעמים שאני מוצאת פריט בסיסי בגזרה קלאסית במצב מעולה או פריט יחודי של ממש, אני חוטפת אותו שיחכה לי יפה ושותק בארון לעונה הבאה, אין לי בעיה עקרונית עם זה. יחד עם זאת למדתי עם השנים למתן מאוד רכישות ספונטניות כאלה של פריטים שלא יתאימו לי לחודש הקרוב כי זה מה שבדיוק יוצר את הרעש המיותר בארון.
7. מה לעשות עם הבגדים שיש לי ואני כבר לא צריכה?
א. אני מעבירה את הבגדים שאני כבר לא לובשת לחנות יד שנייה ועושה זאת 4 פעמים בשנה - פעמיים בחילופי העונות העיקריות כאשר כבר ברור לי מה אני כבר לא אלבש בעונה הקרובה בגלל התאמה של מידה או טעם. חודש בערך לאחר מכן אני עושה מקצה שיפורים ולוקחת את הבגדים האלה שהיו לי כוונות טובות לגביהם לעונה הקרובה ולא התממשו. אלה הם הפריטים שעושים המון רעש רקע - הם גוזלים לי מקום יקר בארון וגם זמן יקר מאוד בבוקר כשאני שוב מתלבטת מה ללבוש.
ב. אני תורמת בחפץ לב את הבגדים שלי במצב טוב ו/או כאלה שאני חושבת שלא בהכרח יימכרו. אני תורמת בנוסף את כל בגדי הבעל והילדים שכבר לא מתאימים להם, גם את אלה שבמצב מצוין לחנויות יד שנייה שהן עמותות המכוונות למיעוטי יכולת. זו המנטרה והתחייבות הברורה שלי להיבט החשוב הזה באשר לבגדי יד שנייה.
ג. הבגדים שלי שבמצב טוב ומעלה, אלה שאני עדיין אוהבת ומתקשה להפרד מהם, אותם אני מעבירה לחנויות יד שנייה בשיטת הקונסיגנציה. אני לוקחת לחנות ובתמורה מקבלת זיכוי/תשלום במקום, או לאחר מכירה, כל חנות והשיטה שלה לעניין. למדתי עם הזמן שכדאי לי לפזר את מרכולתי בין שתיים-שלוש חנויות קבועות ואהובות כדי למקסם את האפשרות שהבגדים אכן ימכרו ובכך גם את האפשרות שהם אכן יהפכו מניבים לי אחר כך כפריט שארכוש בזיכוי או בקבלת כסף מהחנות שאני גם ככה כבר אוהבת לרכוש בה.
8. למדתי לוותר. עקומת למידה רצינית חשובה ולעתים מעיקה עברה עליי באשר לרצון שלי לוותר על ביקור בחנויות מסוימות. - חנות יד שנייה לא מסודרת ומאובקת מאוד, חנות שהמצאי בה כבר באופן קבוע לא מדבר אליי, חנות אשר המחירים בה יקרים מדי לדעתי באופן הופכי של ממש לפריטים באיכות ירודה/משומשים מדי ו/או פריטי קניון (זארה, מנגו, ה&מ) אשר בעיני אינם שווים את תג המחיר המבוקש בחנות יד שנייה. ו- גם חנות שלא אמינה באשר לקונסיגנציה, ומוכרות שלא מחזירות לי באותו המטבע. שנים ארוכות שהעברתי בגדים מעולים לחנות קבועה והבחנתי עם הזמן כי אני מרוויחה עליהם פחות ופחות עד לכדי כלום של ממש(?!) - עד כדי שקרים מוחלטים באשר למלאי שסיפקתי ושלל "טעויות" שגרמו לי הפסדים של ממש מבחינתי.
9. מה אני צריכה? כל מה שאני צריכה לסגנון המתלבש היומיומי שלי יש בחנויות יד שנייה ווינטג' הקבועות שלי. כשהייתי צריכה בגד לאירוע ולא מצאתי בסביבתי, הלכתי לחפש בחנויות בוטיק של יד שנייה בערים מבוססות בחלקים היוקרתיים לשם לרוב מגיע מלאי איכותי, שמור במצב טוב שמכיל הרבה מותגים יוקרתיים יותר. גם חנויות ויצ"ו בחלקים מסוימים בערים מסוימות יכילו מצאי "שווה" יותר אבל גם תג המחיר מגיע עם זה. זו נקודה מאוד "בעייתית" שלא יכולה לעמוד כהכללה כי אפשר למצוא מציאות אל'יסתור בכל חנות יד שנייה גם בפשוטות ביותר.
10. חוויה כללית. שירות טוב, מחיר מתאים, נראות המקום והוייב הכללי. אני משאירה את הנקודה הנ"ל שכל אחת תפרש לעצמה בהתאם - איך, איפה, למה, כמה ובכמה היא מעדיפה את זה כלקוחה של יד שנייה. הסיפא של הפוסט מ 2017 עדיין תקף לאישה, לקוחה, צרכנית והאינדיבידואלית שאני - חנות יד שנייה היא עסק. דעי את המחיר שלך. הכל סובייקטיבי בשיקלול של רצונות, צרכים וערכים. וזה כבר מביא אותי לחלק הבא של הפוסט הזה.
תועלת, ערך, כסף
דף הפייסבוק שלי מלווה את הבלוג בשנים האחרונות, אני כותבת שם הרבה ובאופן יומיומי על בחירות הלבוש שלי ומדגישה בעיקר את הפריטים שאני מוצאת בחנויות יד שנייה. מזמינה אתכן בהזדמנות זו לסור ולהתרשם מסדרת פוסטים שכתבתי 2017 בדף הפייסבוק שלי על יום שיטוט שלי בחנויות יד שנייה בתל אביב (1, 2, 3, 4), הפוסט הרביעי הוא מעין סיכום, אבל היום כולו היה מכונן וחשוב מאוד בתהליך אישי שעברתי, זה שאני כותבת עליו בפייסבוק וזה שאני ממשיכה לכתוב עליו כאן להלן בנקודות מעבר כרונולוגית-אינטואיטיבית.
אני אוהבת יד שנייה כי זה עולם מוכר לי כמי שקיבלה רוב שנות ילדותה ונערותה באופן קבוע בגדים של בני דודים, במיוחד מבת דודה מגניבה עם הרבה סגנון ואישיות כבר מגיל צעיר. שמחתי, הרגשתי ברת מזל אולי משהו ממנה ידבק גם בי(?). חוץ מזה אז כמו גם היום זה לא מגעיל אותי - בגדים של מישהו אחר. היה לי קל לחזור לזה כבוגרת כשפגשתי שוב את הנושא כצרכנית כי שופינג נחשב לכיף בעולם הקפיטליסטי שלנו וכחולת שופינג ובגדים ביליתי הרבה מאוד בקניון, קניתי מכל הבא ליד כדי להשביע רעב לא מוסבר וגם רציתי להיות כמו כולן בעניינים האלה של אופנה.
שופינג בחנות יד שנייה הוא לרוב זול יותר, הבנתי מהר מאוד כי כך אוכל להשיג יותר בגדים עבור הכסף שלי וזה כבר ממש התאים לארנק המתרוקן שלי. מהר מאוד העברתי יותר ויותר את חדוות הקנייה לחנויות יד שנייה. גיליתי עם הזמן שאני מוצאת עולם שיש בו כל כך הרבה ריגוש והרפתקה, וזו הפכה להנאה צרופה מבחינתי להיכנס לחנות יד שנייה ולא לדעת מה אעלה בחכתי. לימים הבנתי את הדבר החשוב ביותר באהבה שלי לבגדים ואופנה.
הבנתי כי שופינג בחנות יד שנייה הוא הזדמנות פז ודרך מעולה לפתח סגנון אישי משל עצמי. אני יכולה למצוא שם הכל, לעדכן את הבייסיק ולהתנסות בטרנדים. כל זאת - מבלי לשדוד את חשבון הבנק שלי מעצמי ומבלי להרגיש גינרית כמו למשל כשאני רואה פריט יפה בעיני ומוצאת בו פרשנות יחודית של טרנד פופולרי/עונתי בפריט שאינו בהכרח חדש/עכשווי/מודרני/ מדי. עם הזמן למדתי להגיע עם רשימת קניות ספציפית גם לחנויות יד שנייה. כמו למשל כשאני מעוניינת למצוא בגד שיחליף אחד שכבר בלוי אצלי, או מחפשת פריט דומה לבגד שכבר יש לי ורוצה פריט נוסף דומה-אחר בצבע/גזרה/פרשנות. ככל שהכרתי עוד חנויות יד שנייה ורכשתי בהן יותר ויותר, פחת אצלי הצורך לקנות חדש, גם כשלא מצאתי את מבוקשי בחנות יד שנייה היצירתיות והאלתור שנעדרים ממני בדרך כלל הרימו את ראשם. כעת הכסף שלי שווה לי יותר ויש לו ערך רב מעבר לכמות הבגדים שאני יכולה לרכוש.
הנקודה הזו מתחברת למעלה הגדולה ביותר והאובייקטיבית ביותר - קיימות. לא, אני לא נתלית באילנות גבוהים מאחר כי בפועל כאשר אני קונה יותר בחנויות יד שנייה אני קונה פחות בקניון ובכך אני בהחלט תורמת בצורה אקטיבית לאיכות הסביבה. נקודה. אני יודעת, מודעת ומודה קבל עם ופוסט כי האינטרס הזה לא התקיים כלל בראש שלי לפני עשר שנים וגם לא לפני חמש שנים, אבל ככל שהתוודעתי לתחום וככל שקניתי יותר - נרגעתי. זו נקודה שאני ממשיכה לדייק בקרבי לאט בקצב משל עצמי, בצורה אינטואיטיבית ובהתאמה לצרכים, לרצונות, ליכולות ולערכים שלי. נחושה להמשיך ללמד את עצמי את הסגנון והדרך לקנות, להתלבש, לכתוב ולשתף את זה. עכשיו אני יודעת שיש לי קול משלי.
חוויות חיים אישיות והתנסויות שונות תרמו לאין ערוך לתהליך הזה, כמו לראות איך אנשים במעמד שלנו חיים בארגנטינה, מדינה שערך הכסף שלה נשחק משנה לשנה. החוויה הניו יורקית מהשנה שעברה אשר היתה טעימה בעיקרה, אך גם היתה מתוקה-מרירה בכל מה שקשור לרצון ולצורך הקמאי הזה לצרוך, רצון שהוטמע בי, בנו כצרכנים, כל כך עמוק. ביני ובין הבניינים עם שלטי מבצעים עמדו אדים סמיכים של דקדנטיות באוויר המפויח של מגדלי הענק. משהו בי השתנה.
תקופת הקורונה רק דייקה לי את החוויה המדהימה שאני עוברת מאז עד היום לאחר עשר שנים. למדתי את הדבר הכי חשוב שלמדתי בשנתיים-שלוש האחרונות על עצמי ועל התהליך שלי עם אופנה, בגדים וכסף. המסקנה לשנת 2020 שעומדת לי כעמודי האש והענן מהמקרא - פחות. לאט. פשוט.
נ.ב.
כל הטיפים הנ"ל תקפים לגמרי בדיוק בכל מה שקשור לשופינג יד שנייה ווינטג' אונליין, זה עובד בדיוק באותה הדרך.
Comments